שלום.
אני בשנתיים שלוש האחרונות מתעסק בהפקת מוסיקה אלקטרונית אצלי בבית.
בתקופה האחרונה יצא לי לראות הרבה סרטונים של מפיקים מצליחים מחו"ל ושמתי לב שכולם מנגנים על כלים שונים ויודעים מזה מוסיקה ואת החוקים שלה, משהו שאני תמיד מתקשה איתו. אפילו להגיע למנגינות הפשוטות ביותר שיש במוסיקה האלקטרונית אני יושב לפעמים ימים אם לא יותר (וזה סך הכל לופ של שתי תיבות אם לא פחות).
העניין הזה הביא אותי למסקנה שגם אני עושה מוסיקה פשוטה כמו המוסיקה האלקטרונית כדאי שהידע שלי יהיה ברמה אחת מעל אם לא בכמה, שאם אני רוצה להיות מוסיקאי ולא מישהו שפשוט יודע להתעסק עם תוכנות ופלאגים אני צריך ללמוד את זה.
עכשיו ההתלבטות שלי היא האם ללמוד אצל מורה פרטי או ללמוד במכללה כלשהי כמו רימון למשל?
האם במכללה אני באמת ילמד דברים שמורה פרטי לא מסוגל ללמד אותי? האם התעודה הזאת שאני מקבל ממכללה באמת שווה משהו?
מצאתי כבר מורה פרטי שיש לו תואר בקומפוזיציה (או תואר במשהו דומה) ואני מכיר את הבנאדם ויודע שהוא גם יודע ללמד. אני פשוט לא רוצה ללכת ולבזבז כסף אם במכללה אני יכול לקבל הרבה יותר.
קודם כל, ברכות על המסקנה שאליה הגעת בנוגע להרחבת הידע במוזיקה. גם מוזיקה אלקטרונית היא קודם כל מוזיקה. עצם העובדה שתהליך הפקתה מבוסס על כלים אלקטרוניים אינה גורעת מכך - אם אתה עוסק ביצירת מוזיקה, ורוצה לפתח את עיסוקך, כדאי לדעת מוזיקה.
התהליך שאתה עובר כעת אינו שונה במהותו מהתהליך שעובר כל מוזיקאי מתחיל. ההתחברות אל העולם המוזיקלי נעשית תמיד באמצעות כלי המפיק צלילים. קח לדוגמה את מי שחיבורו לעיסוק אקטיבי במוזיקה נעשה באמצעות גיטרה: הוא החל את דרכו בכך שלקח גיטרה לידיו והחל ל"שחק" בה. לאחר שהגיע (בין בעצמו ובין באמצעות מורה) לשליטה ברמה סבירה בטכניקות הנגינה, הוא חש, בדרך כלל, כי חסר לו משהו כדי לפתח את עיסוקו. ה"משהו" הזה הוא בדרך כלל השפה המוזיקלית כללי התיאוריה וההרמוניה, ויחד איתם פיתוח השמיעה (מלודית, הרמונית, ריתמית) ויישום של כללים אלה בכלי הנגינה שלו. בשלב הבא, אם אותו גיטריסט מחליט כי הוא רוצה גם לפתח את עיסוקו המוזיקלי לידי יצירה של מוזיקה, סביר להניח שישאף להעמיק את מיומנותו בתחומי ההלחנה והעיבוד.
אתה אינך שונה מן הגיטריסט שבדוגמה. העובדה שהכלי מפיק הצלילים שבאמצעותו התחלת את דרכך המוסיקלית הוא מחשב, תוכנה ופלאגינים, אינה צריכה לגרום לך לרגשי נחיתות. אבל גם אתה, ממש כמו הגיטריסט, הגעת לנקודה שבה אתה מתחיל להרגיש את החסר שיש לך בשפה המוזיקלית. והשאלה שאתה מתלבט בה כעת היא איך למלא את החסר הזה.
ראשית, עומדת לך האופציה לעשות זאת בעצמך. אם אתה בעל כישורים אוטו-דידקטיים (ולראייה למדת בעצמך עד כה להפיק צלילים מן המחשב), ייתכן שתוכל ללמוד בעצמך, באמצעות מידע כתוב ותוכנות לפיתוח שמיעה, גם את כללי השפה המוזיקלית.
האופציה האחרת היא לימוד הנעזר בניסיונם של מנוסים ממך. אם תבחר בדרך זו, כאן אכן עולה השאלה האם לעשות זאת באמצעות מורה פרטי, או במסגרת מוסד לימוד. התשובה לשאלה זו אינה אחידה, ולעניות דעתי היא תלויה בעיקר בשאלה מקדמית לאן פניך מועדות, ואיזה מקום אתה מתכנן לתת לעיסוק המוזיקלי בחייך.
ללימוד באמצעות מורה פרטי יש את יתרונותיו שלו הוא אישי וניתן להתאמה מדויקת לרמת הידע שאיתה אתה מגיע כרגע ולחוסרים שאתה רואה כעת, מן המקום שבו אתה עומד, כזקוקים למילוי. לרוב, הוא גם זול יותר (אם כי לא בטוח שהוא משתלם יותר לטווח הארוך).
היתרונות שבבחירה במוסד לימוד הם אחרים. בין הבולטים שבהם:
א. כניסה למסלול לימודים מקיף ומסודר היא קודם כל כניסה למסגרת. מסגרת שמאתגרת אותך, שבה אתה נדרש לבצע, לתרגל, לעמוד במטלות, הגשת עבודות ומבחנים. רמת המחוייבות שדורש מוסד לימוד מתלמידיו היא גבוהה בהרבה מזו המאפיינת את יחסיו של התלמיד עם מורה פרטי. מוסד לימוד הוא סלחן הרבה פחות ממורה פרטי. לא תבצע תנשור. ורובנו זקוקים למסגרת מדרבנת שכזו, בכל תחום שבו אנו מכוונים גבוה. אולם מי שרואה במסגרת תובענית שכזו חסרון, ולא יתרון עדיף לו להסתפק כרגע במסגרת פרטית.
ב. במוסד לימוד לא תפגוש מורה בודד. תכנית הלימודים מורכבת ממכלול של קורסים, שכל אחד מהם מודרך ע"י מורה אחר. אם בלימוד פרטי תתוודע אל גישתו וניסיונו של מורה בודד, במוסד לימוד תפגוש כמה וכמה. וזה בודאי לא מזיק.
ג. תכנית הלימודים במוסד הלימוד היא אמנם קבוצתית, וייתכן שאינה מותאמת באופן אישי לצרכיך המיידיים, אולם אם היא בנוייה היטב, סביר להניח שהיא כוללת גם נושאים נוספים, שבמרוצת הזמן תגלה את חשיבותם, על אף שלא תמיד ניתן לראות זאת מן המקום שבו אתה נמצא כרגע.
ד. אחד הערכים המרכזיים שתלמידים שואבים מתקופת לימודיהם במוסד לימוד הוא הקשרים שהם מפתחים עם חבריהם לספסל הלימודים, באמצעות ההרכבים הכלולים בתכנית הלימודים, הפרויקטים הדורשים עבודה משותפת ועוד. למי שרוצה להגיע רחוק בעיסוקו המוזיקלי, קשרים אלה, הממשיכים ללוותך שנים רבות אחר סיום הלימודים, לא יסולאו בפז.
ה. גם לתעודת הסיום, לה תהיה זכאי בתום לימודיך במוסד הלימוד, יש ערך, אם כי הוא משתנה בהתאם למטרותיך.
ולאחר כל ההקדמה הארוכה הזו התשובה לשאלתך היא.... לשיקולך .
קודם כל תודה רבה על התגובה, נתת כמה נקודות שלא ממש חשבתי עליהם לפני.
העניין הוא שאני לא מחפש להיות "מלחין דגול" כיום אני עושה מוסיקה אלקטרונית ואני בטוח שזה יעזור לי בהלחנות גם לזה, אבל מה אם בעוד שנה אני ירצה לעשות משהו אחר? בעצם מפה באה כל ההתלבטות שלי.
3 שנים זה המון זמן והמון המון כסף, מנקודת המבט שלי כרגע אני לא רואה מה זה נותן לי מעבר לתעודה שתלויה על הקיר (או זרוקה בארון יותר נכון). אני לא מחפש את התעודה. אז השאלה היא האם באמת יש משהו מעבר לזה? אני ישמח לשמוע מאנשים שלמדו מה זה נתן להם בתכלס _________________ www.myspace.com/stomper3
אם זהו מקור ההתלבטות שלך, באמת אין לך מה לחפש כרגע במסלול לימודים ממושך.
יחד עם זאת, יש מוסדות לימוד המציעים קורסים קצרים ביסודות מוזיקליים (תיאוריה והרמוניה, פיתוח שמיעה, נגינה במקלדת). ייתכן שזו האופציה שאותה כדאי לך לשקול כרגע, לצד בדיקת האפשרות של מורה פרטי.
בהחלט חשוב, לרכוש כלים תיאורטיים. רק קח בחשבון שהקורס מתאים בעיקר למי שהולך ךכיוון של מוזיקה קלסית כי זו תיאוריה של מוזיקה קלסית,אמנם זו התיאוריה הכי מוצקה אבל לצורך יצירה של מוזיקה אלקטרונית לא תמיד חשוב לדעת הרמוניה למשל.איכשלא יהיה - להזיק זה לא יזיק.מקסימום ךצד ליצור מהלכים הרמוניים נכונים- תיאורטית. הרעיון של מורה פרטי יכול להית מגניב גם כן. _________________ שיעורי פסנתר 0504-774664
מנסיוני האישי (הן כתלמיד והן כמדריך), הוראה במתכונת פרטית היא הדרך היעילה ביותר והמשתלמת ביותר לרכוש ידע.
כשיש לך מדריך טוב באמת, הוא מאפשר לך להתקדם ולהגיע לתוצאות במהירות, בשבריר מהעלות של כל אלטרנטיבה אחרת.
בעיקר בגלל שאתה ממוקד להיבט ספציפי של תאוריה מוסיקלית והלחנה, אני מציע לך לצאת לדרך עם המורה שמצאת, ולראות את הנס מקרוב. _________________ Blend Studios | אולפני בלנד | הפורטל שלי | המאמרים שלי | פייסבוק
so much is there to be discovered.