S.Supporter
פורסם: שבת 02 אוג',03 22:10
מנסיון אישי "נזק" היא מילה חריפה מדי, "בלאי" היא מילה יותר נכונה...
ברוב המקרים ה"סוויצים" למיטב ידיעתי פורקים את האנרגיה באופן מווסת וגם בפעולת ההדלקה.
אני מאמין שראובן או TKOL יודעים הרבה יותר על מה באמת קורה שם.
Administrator
פורסם: שבת 02 אוג',03 23:23
במקרה יש עוד סעיף חשוב במה ששאלת,וזה ענין שנאי הרשת.
נתחיל, כללית, מעצם השליפה מהחשמל במקום שימוש במתג.
אכן זה גורם לבלאי מואץ בלשוניות הנחושת המחורבנות של השקע הישראלי (ויש לאסור את מי שהחליט עליו). מגע בלוי = קרחצים במגע = ניצוצות קטנים של חשמל במשרעת גבוהה = אפשרות פריצה של רכיבים רגישים = מות המכשיר. במקרה הרע.
במקרה הטוב אתה תשבור את רגלי השנאי הננעצות בשקע, תכופף אותן, או תשבור את לשוניות המגע הפנימיות.
בוא נראה לרגע מה קורה עם המקלדת שלך, ספציפית; היא מחוברת לחשמל באמצעות שנאי, מה שאומר שהשנאי כל הזמן "חי" ברשת.
זה שאתה מכבה את המקלדת, זה אומר שרק היא לא מקבלת חשמל, אבל השנאי ממשיך לעבוד.
למה זה טוב? זה לא טוב! ככה נשרפים הרבה שנאי מתח, ולא בגללם כמו בגלל רשת חשמל בעייתית בכמה איזורים בארץ, שם ניצוצות ברשת זו תופעה קבועה. הם מחוברים כל הזמן = חשופים 24 שעות לבעיות רשת. אולי זניח, אבל לא מומלץ להשאיר משהו "חי" בחשמל אם אין צורך.
כמו כן, לשנאי יש בלאי מחימום, אבל זה פחות נורא.
אז כאילו זה רעיון טוב להוציא את השנאי מהחשמל. נכון, אבל לא למטרת כיבוי. קודם המפסק, לאחריו השנאי (למקפידים)..
עכשיו, בכיבוי ע"י הוצאת השנאי מהשקע, אתה למעשה משאיר את זרימת החשמל לתוך מקלדת, כיוון שהמתג פתוח, וכפי שטל הזכיר, יש מתגים המכילים על עצמם מערך סינוך לניצוץ הנוצר בזמן הדלקה/כיבוי (לא בהכרח במקרה שלך, אבל לרוב יש), וזה להגנת שאר האלקטרוניקה מפני ניוצות מזיקים (לרוב ממיתים: למעשה רוב מכשירי החשמל מתים בהדלקה, חלק קטן בכיבוי). במקרה הנ"ל המתג לא ממש מתפקד כ"סוגר מעבר".
אז השאלה שלך במקומה, וזה אכן לא מומלץ מכמה סיבות שהוזכרו מעלה, והמשלבות את כל השרשרת הבעייתית.
כנ"ל לגבי הוצאת כל מחבר מתח בכל נקודה בשרשרת ההספקה.
כנ"ל לגבי כל מכשיר חשמלי.
אז אין לי ממש פתרון בשבילך, חוץ, אולי, מלהוסיף מפסק-על-כבל במיקום קרוב יותר.
Administrator
פורסם: ראשון 03 אוג',03 08:00
כן, במיד והמפסק ינתק את החשמל בצורה טובה ונקיה יותר מניתוק הכבל.
S.Supporter
פורסם: ראשון 03 אוג',03 08:18
את זה כבר ממזמן רציתי לשאול והנה הזדמנות:
בעצם, כל האולפן עובר SHUT DOWN מסודר.
המחשב, מגברים, אפקטים, מקלדות ובסוף אני גם מוריד את הממ"ט הראשי בלוח והולך הביתה.
אבל הממירים המזדרגגים, לא הגיעו עם מפסק וכמוהם, המוניטורים.
לגבי המוניטורים, אין בעיה משום שהם פסיבים ונכנסים למצב סטנד-בי ברגע שהמגבר מכובה. (הם עוברים ליתר דיוק דרך SUB שנכנס לסטנד בי.) מבחינה זו אין מתח וזרם בקו.
אבל בממירים יש.
לא במעגל ההמרה משום שהמיקסר והמחשב מכובים אבל בשאר המעגל ובספק בטוח.
אז?
אני עושה נזק?
זה עצלות מצדי לשאול את זה פה ולא להתקשר ליצרן?
פורסם: ראשון 03 אוג',03 08:23
אגב במקרה של מכשירי חשמל שמחוברים ב"כבל קומקום", האם במצב כבוי ספק הכוח הפנימי שלהם נשאר חשוף לנזק בדיוק כמו ספק כוח חיצוני המצוי בשנאי? למשל, כשהשנאי עדיין בחשמל והמכשיר מכובה השנאי עדיין מתחמם ולפיכך אני משער שהוא ממשיך לפעול (מחובר לחשמל ואין שום דבר שינתק אותו משם). האם זה נכון לשער אותו דבר לגבי ספק כוח פנימי, אלא שאני פשוט לא יכול לגעת בו לבדוק כי הוא נמצא בפנים? אולי יש מפסקים על מכשירים שלמעשה מנתקים את הזרם בנקודה שבאה לפני שהוא נכנס לספק?
האם לפיכך, במצב שבו אני משתמש במחשב כמעט כל יום - בסוף היום כשאני בא לכבות אותו, מה עדיף?:
1. שאני אשאיר את המחשב כבוי אך מחובר לחשמל בSTAND BY
2. או שמא עדיף שאכבה אותו לחלוטין עם המתג מאחור (למזלי יש לי אחד כזה) ואז לנתק אותו מהחשמל? (בהנחה כמובן שאני אפעל בהתאם בעת הדלקה למחרת)
בועז
Administrator
פורסם: ראשון 03 אוג',03 09:47
אכן נושא טעון, בו אולפן עתיר ציוד, נדרש לכיבוי כל התקן בנפרד, וזה יכול להיות סיוט, מה גם נתון לטעות, להבדיל מניתוק ראשי של הזרם.
אז:
- מפסק ראשי על כל הציוד זה דבר שמשתמשים בו בכמה אולפנים, כולל אישיים, אבל - זה דבר לא טוב (למרות שיש כאלו שנדירה בהם התקלה). זה דומה להפסקת חשמל או נפילת מתח, ונושא שלל מחלות (דיברתי עליהן בנושאי הפסקות חשמל, חורף וכו', כאן, וזה מתאים לענין "מפסק ראשי") העשויות לגרום לצרות בציוד (בהדלקה הבאה זה מתגלה בדרך כלל).
לא תמיד יש נזק. לרוב הרכיבים נדרשים למאמץ יתר בחלקיק שניה (minute stress), ואז מדובר בבלאי מתווסף, המקרב אותם ליום בו ללא סיבה הם מפסיקים לעבוד או משמיעים רעשים מוזרים.
כמו כן יש ציוד המכיל בתוכו הגנות מניצוצות, או מערכת ספק כוח השומרת על נקיון (ניקוז רגוע של המתח ולא נחשולים) ואיזון מתחים עד שהמתח נעלם (נתון חשוב שלא כולם מודעים אליו, הוא עלייה וירידה של מתח ספק בצורה מסונכרנת, לאמור: הפלוס והמינוס עולים ויורדים במשולב. בתכנון ספק נכון [סרבו] זה כך).
ציוד המחובר דרך קבע לחשמל, והכיבוי שלו נעשה באמצעות ניתוק הכבל מהשקע בקיר, נתון בצורה קבועה לתהפוכות השרם הביתי, אך גם - לניצוץ הגדול שבהדלקת וכיבוי הציוד באולפן. שזה כבר משהו מקומי וקרוב יותר להתקן נטול המפסק.
לעתים יש ציוד כזה. מגיע ללא מתג כיבוי.
גרוע ממנו, יש ציוד המגיע עם מתג כיבוי, אבל זה בכלל לא מכבה את ספק הכוח, אלא רק חלק במעגל - המכשיר עדיין "מחושמל", והמשתמש התמים לא יודע זאת.
מכאן, ציוד המחובר לחשמל דרך קבע גם חשוף להפרעות חשמל בצורה ממושכת יותר, וגם לניצוץ בהדלקת הציוד האחר בסביבתו.
על כל זאת נוסיף את הבעיה של הדלקה וכיבוי של מכשירים, שזה הרגע בו הם בשיא המאמץ (בהדלקה זה יותר), ואז אנחנו כבר מבולבלים:
לכבות או לא?
זו הסיבה מדוע אולפנים מסחריים רבים אינם מכבים כלל את הציוד. שם מדובר בציוד כבד באמת, ורק הדלקה של מיקסר כמו SSL יכולה לשרוף את ספק הכוח שלו בצורה מושלמת (מנסיון).
הם פשוט משאירים את כל הציוד דלוק...
את הלוקסוס הזה אני לא מציע לבעל אולפן אישי, אשר בהינף כמה תנועות-יד-משחררות מעקמת-העכבר, יכול לכבות-מסודרת את אולפנו, ולישון בשקט עד הסשן הבא.
אם הסשן הבא קרוב מאוד, אפשר לא לכבות כלל.
ציוד נטול מפסק, הייתי ממליץ להוסיף לו אחד מתאים, אם על גבי המכשיר או על הכבל, אבל שימו לב שמפסק זה לא רק מתג מכני (כי הרי אפשר כך לחבר לשקע עם מפסק על קיר, ויש כאלה להשגה); בציוד מחושב היטב יש על המפסק מסנן ניצוצות.
סיכום:
- הסכנה בהדלקת ציוד שווה לסכנה בהשארתו דלוק
- אם החשמל מופסק לפני שנאי (של ספק פנימי או חיצוני), השנאי מטבעו ירכך את הניצוץ = פחות סיכויים לנזק. כנ"ל אם מדובר בציוד מחושמל דרך קבע. זה לא ימנע בעיות של עליית/ירידת מתח בספק כוח שלא מתוכנן נכון.
- לא מומלץ לכבות ולהדליק בשליפת תקע מהשקע. רצוי שתהליך ההדלקה/כיבוי יהיה מהיר וחד ככל האפשר
- מומלץ ליישם מסנני רשת או הרכיב הזול שהמלצתי עליו בפורום (Varistor). גרושים, וזה מגן על כל שישייה (אגב, יש כאלו מוכנות).
- בהיעדר נתונים או חוסר וודאות, השיטה הטובה ביותר היא למדוד ולשמוע מה קורה בהדלקה מכל סוג שהוא (יש קרחץ? פיק ברמקול? נוריות קופצות למקסימום? נחשול מתח גבוה על קו החשמל? אם כן, יש ניצוץ).