פורסם: שלישי 25 יול',06 16:12
חבר השמיע לי שיר וביקש ממני לזהות את המודוס.
אני זיהיתי סול מינור הרמוני.
לאחר מכן שאל את אחותו בוגרת האקדמיה שאמרה שהמדובר הוא ברה היפומינורי או משהו כזה. אני עוד לא שמעתי על דבר כזה. אולי המשמעות שלו הוא שתיאורתית נוא מתנגן עם אותם סימני מפתל של סול מינור הרמוני שוהוא כאילו רה מינור הרמוני הפוך, כלומר ששם הסולם הוא על שם הדרגה החמישית של הסולם המקורי. זה כאילו מהסוף להתחלה.
צריך לציין שמבנה השיר מבלבל מאוד, זהו שיר חסידי שמתחיל באקורד רה מגור וגם מסתיים בו מה שהופף את העניינים למורכבים.
יש למישהו אשפרות להסביר מהו (אם יש כזה בכלל) סולם היפומינורי והאם מה שאני מבין לגביו נכון?
תודה.
Act Compatible
פורסם: שלישי 25 יול',06 18:48
אין דבר כזה היפומינורי.
בימי הביניים היו ארבעה מודוסים עיקריים:דורי,פריגי,לידי,מיקסולידי, וארבע נגזרות פלאגאליות שלהם שקיבלו את הקידומת Hypo.כלומר,סולמות ההיפו התחילו מהטטרקורד העליון שממוקם מתחת לפינאליס (הצליל בו הסתיים המזמור,ה"טוניקה" של ימינו).גם במודוס האותנטי וגם בנגזרת הפלאגאלית הפינאליס זהה.אם זאת,צליל ה"טנור" או צליל הדקלום שסביבו הושר המזמור היה שונה בין השניים.
פורסם: שלישי 25 יול',06 20:22
אני מוסיף הסבר משלי, שלדעתי מתאים לכל מה שנאמר עד כה:
היפ?ו? (מ?תחת) Hypo, 5TH below
לכל מודוס יש גרסה נוספת הנקראת היפו, ובה הוא מתחיל נמוך בקוורטה זכה מתחת לצליל היסוד, כלומר על הצליל החמישי (הדומיננטה) של הסולם.
לדוגמה, רה דורי שצליליו יהיו מ?לה עד לה יקרא רה היפודורי, אך הוא לא יקרא לה איאולי אם מרכזו הטונלי ישאר רה,.
אם נתחיל את הבית בשיר 'עץ הרימון' מהצליל לה, נמצא שהוא גם מסתיים על אותו צליל, ונוכל לחשוב שאולי השיר בסולם מסויים הבנוי על לה. אך המשך השיר מחזק את ההרגשה שהשיר בסולם רה מינור הרמוני במצב היפו (לה, סי במול, דו דיאז, רה, מי, פה, סול), כלומר מתרחש בעיקר בין לה ללה, אך מסתיים ברה.
אם נתחיל גם את השיר 'אבינו מלכנו' בצליל לה, נמצא שהוא משתמש באותם צלילים של 'עץ הרימון', אך הוא גם מסתיים בלה, ופחות מושך לצליל רה. זה יהיה סולם ההיפו עומד בפני עצמו וראוי לשם עצמאי: היפו מינור הרמוני, הנפוץ במוזיקה חסידית (כמו בשיר 'הבה נגילה') ונקרא 'אהבה רבה' או או סולם חיג'אז במוזיקה ערבית.
בג'אז יקרא סולם זה Harmonic Minor 5th below כלומר מינור הרמוני המתחיל על הדרגה החמישית מתחת לטוניקה.
פורסם: רביעי 26 יול',06 12:10
א. תודה.
ב.מכיון ששמעתי את ההסבר של "בוגרת האקדמיה" ביד שניה, אני מניח שמה שאמרה זהה למה שנאמר כאן ואני זה שהעברתי לא נכון את הדברים.
יורם - לא הבנתי ממך אם מינור הרמוני הוא מודוס או סולם. אתה אומר טון מוביל = לא מודוס. ומצד שני אתה אומר סקונדה מוגדלת (במינור הרמוני) = לא סולם.
בסופו של דבר לא הבנתי גם איך לכתוב את ההיפואים. סימני מפתח של שם הסולם וסימני היתק בגוף התווים בהתאם?
אילון - תודה רבה התגובה שלך הייתה הכי ברורה והבהירה לי את העניין (שהוא אכן כמו שחשבתי שהוא). תודה.
פורסם: רביעי 26 יול',06 15:48
hypo = תת