The Future of Sound Production: Exploring the Latest Innovations in Audio Technology
תפריט
שלום אורח ::: Sat, 05 Oct 2024, 05:45
logo המגזין הישראלי לטכנולוגיות באודיו ומוסיקה Musical Act Magazine AI

השפעת מוזיקה על בעלי חיים

מאת: ACT@R-M ::: ::: נושא:

אינספור מחקרים נעשו אודות השפעת מוזיקה על בעלי חיים, ומתברר שלחלקם יש אפילו העדפות נרכשות. להלן כמה מההשפעות הפחות מוכרות שיש למוזיקה בעולם החי.

Quartet, Cat, Violin, Cello, Viola, Stage, Music
 

מחקרים רבים מצביעים על ההשפעה שיש למוסיקה על בעלי חיים (להבדיל  מ-zoomology, שהוא מחקר לגבי המוזיקה של חיות). הנה כמה מהם:

יתושים המאזינים לדאבסטפ אוכלים ומתרבים פחות

לפי מחקרים אחרונים, היתושות אשר בסביבתן הושמע קטע Dubstep נחתו פחות על בני אדם ועקצו אותם פחות לעומת כאלה שלא היו בסביבת מוזיקה. לדוגמה אפשר לצטט את המחקר עם השיר ה-Skrillex. להלן הקטע בניסוי:

ראוי לציין שהיתוש מזהה יתושה באמצעות זמזום כנפיה, ואז הם פוצחים בחיזור תוך שתדירות משק הכנפיים עולה בהתמדה עד לזיווג. החוקרים סבורים שמוזיקה אלקטרונית יכולה להעניק סוג של הגנה מפני זנים ספציפיים של יתושים (כמו אלה המעבירים את נגיפי הזיקה והדגנגוס.)

חתולים מגיבים למוזיקה שנכתבה במיוחד בשבילם

למרות מה שהאינטרנט היה רוצה שנאמין לו, חתולים לא ממש יכולים לנגן בפסנתר. אבל אם הם יכלו, הם בטח היו כותבים שירים שלא נשמעים כמו מוזיקה לבני אנוש.

מחקר שנערך באוניברסיטת ויסקונסין במדיסון מצא כי בעוד החתולים שמחים להתעלם ממוסיקה 'אנושית' רגילה, הם מגיבים היטב למוסיקה שנכתבת במיוחד עבור חתולים. 
 
João & Raquel [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]
'אנחנו לא ממש משכפלים צלילי חתול', אומר המחבר הראשי, צ'רלס סנודון, 'אנחנו מנסים ליצור מוזיקה עם פיץ' וקצב הפונה לחתולים'. 
על ידי השמעת שני שירים 'חתוליים' על הקצב של גרגור ועל צליל היניקה בזמן האכלה, החוקרים מצאו כי חתולים הראו תגובות חיוביות יותר - כגון הגרגור המפורסם, הליכה לכיוון הדובר והתחכחות בו - לעומת כאשר מנגנים מוסיקה קלאסית.
 

תוכים - היכולת החיקוי עוזרת לשמור על קצב

מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד ב-2009 מצא כי בעלי חיים המציגים חיקוי קולי - כך שיכולים להעתיק צלילים באמצעות הקול שלהם - היו גם הטובים ביותר לשמור על קצב מוזיקלי, דבר המצביע על כך שיש קשר אבולוציוני בין השניים. 

ונושאי הבדיקה שלהם הגיעו ממקור מפתיע - YouTube. כן, מתברר שפרסום קטעי וידאו של תוכי שהם חיית מחמד באתר הויידאו הפופולרי מצביע על מהלכים 'תוכיים' די מרשימים בתנועה לפי קצב.
החוקרים אף האטו קטעי וידאו של בעל חיים רוקד, כך שהם יכלו למדוד במדויק כמה קרוב ומדויק הוא בקצב, וגילו 14 מינים של תוכים, כולם מסוגלים לחקות ווקאלית, ועם יכולת מעולה להתאים את הקצב. 
"הנתונים שלנו מצביעים על כך שחלק ממנגנוני המוח הדרושים לריקוד האנושי התפתחו במקור כדי לאפשר לנו לחקות את הצליל", אמרה המדען הראשי אדנה שכנר. 

יונקים יכולים לשמור על קצב

אמנם היכולת של תוכים היא עליונה בלחקות שירה וקצב מדויק, אך ישנם כמה בעלי חיים אחרים בעלי היכולת לשמור על תזמון. 
 
שימפנזים ובונובו היו יכולים להיות תקליטנים מעולים בהתחשב במיומנויות הקצב ואצבעות הידיים, אך אם מחפשים את החיה עם הקצב המושלם, Ronan אריה הים הוא הנבחר. 

בדוגמה ניתן לראות שמיקס בין שני קטעים אריה הים הצליח לשמור על הקצב גם במהירות משתנה, ממש כמו בני אדם.
 

פרות מייצרות יותר חלב בעת האזנה למוסיקה איטית יותר

לכולנו יש ז'אנר מועדף של מוסיקה אם ברצוננו להיות מרוכזים, ומסתבר שממלכת החי היא לא שונה - אם אתה פרה. 
מחקר מ -2001 מאוניברסיטת לסטר חשף עדר פרות למוסיקהבקצבים שונים. המוזיקה היתה מסווגת לאיטית (מתחת ל -100 פעימות לדקה), כמו הסימפוניה הפסטורלית של בטהובן, ומהירה (מעל 120 פעימות לדקה), מה שחשף את הבקר המסכן ל"קאובוי החלל" של ג'מירוקוואי.
 
באופן לא מפתיע, פרות העדיפו את צלילים עדינים למשך 12 שעות, כמונו בני האדם, גם אותן הקצב האיטי מרגיע. התוצאה היא שתשואת החלב עלתה ב -3%, ויצרה 0.73 יותר ליטר חלב ביום.
 

כרישים מפחדים ממוזיקה מאיימת

חוקרים במכון Scripps לאוקיאנוגרפיה באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו גילו כי השמעת מוזיקה מבשרת רעות בעת צפיה בסרטונים של דגים כמותם, גרם להם להיראות מפוחדים יותר. 
מצד שני, אם משתתפי המחקר צפו בכרישים ללא מוסיקה, הם חשו רגשות חיוביים יותר מאותם בעלי החיים. 
 

תנינים חולים על מוזיקה קלאסית

תופעה דומה בהשפעת מוזיקה קלאסית על בעלי כנף ויונקים מתגלה גם בזוחלים אלה. מדובר בבעלי חיים מהוותיקים על כדור הארץ, וזה מה שמענין כאן בהקשר של מערכת העצבים והתפתוחתה במשך הזמן.


ומה עם עכברים?

מי שביקר אי פעם בקזינו, וודאי שם לב שהאורות המרצדים והמוזיקה מכל עבר אינם רק להסחת דעת ובידור, אלא גורמים לרצות להמר יותר.
השפעה דומה נמצאה אצל מכרסמים - מחקר קנדי מצא שעכברים מגלים חשדנות יתרה והימנעות ממטעמים מתוקים (או מלכודות...) אך אם משמיעים מוזיקה עם תאורה מרקדת חוש הסכנה שלהם נחלש והם מוכנים להמר.
 

כלבים מעדיפים רוק רך ורגאי

החוקרים השמיעו לכלבים סגנונות מוזיקה שונים וגילו שלא משנה מה מושמע, הכלבים היו רגועים יותר והעדיפו לנוח בשקט.
אך מתברר שניתן לווסת משמעותית את קצב הלב  ולהנחית את רמת הלחץ עם מוזיקת רוק עדינה ורגאי. אם הכלב שלך לא מת על בוב מארלי, תוכל תמיד להשמיע לו את ספרי האודיו לכלבים.
 

מוצרי אלקטרוניקה ומחשבים במחירים הזולים ביותר, אספקה מהירה - כמו לרכוש בארץ
  • כלים וירטואליים, פלאגים - VST/i
    RE: VST ARSENAL 2024
    mixtrim: --------------- המיוחדים* ---------------- * - 15 פלאגינס מופלאים שתמיד חיכינו... לשרשור המלא אחרון
  • כלים וירטואליים, פלאגים - VST/i
    Variaudio
    מקסימוס: לא שומע את הסאונד של הvariAudio בתוך שולחן העריכה כשאני מזיז אותם לשרשור המלא אחרון
  • מש' Steinberg
    RE: מקצבים לקיובייס 13 Elements
    ReuvenM: ב-Cubase Elements 13 אין תמיכה מובנית במנוע יצירת מקצבים אוטומטיים כמו... לשרשור המלא אחרון
  • מוסיקה אלקטרונית
    kimchi SWAMP
    SallyT: inundated by the BAYOU לשרשור המלא אחרון