שלום לכל חברי הפורום .
יש לי מספר ספרי לימוד (שרכשתי בכסף!) וגם מנוע חיפוש גוגל וגם מורה לגיטרה פרטי
אבל עדיין לא הצלחתי להבין לגמרי את הנושא, אז עד שתתחיל שנת הלימודים המוזיקלית שלי ,אשמח לשמוע מכם קצת בנושא.
בגדול כל החומר שצברתי הוא כללי וחסר בו הסבר קצת יותר מעמיק ולכן זה מציק לי...
צליל מנע הוא צליל שמרחקו הוא כחצי טון מעל לצליל אקורד ואילו צליל מתח הוא צליל שהוא טון מלא מעל לצליל האקורד. זה ההסבר הטיפוסי שמצאתי בכל מקום ,אז מבלי להעמיק
הסבר זה מדוע בכל טבלת סיכום ניתן לראות שמבחינת אוקרדים של dominant altered מותר למשל b9 או #9 ? הרי הם לא במרחק של טון מעל לדרגה השלישית באקורד...
בגדול, גם מה שנחשב לאסור, יכול במקרה כזה או אחר להיות מותר. ה-avoid notes מוגדרים
ככאלה בשל היותם דיסוננטיים, אבל ישנם מקרים בהם דווקא מעוניינים באקורד דיסוננטי.
גם ב-b9 וגם ב-#9 יש דיסוננט די חריף, אבל כנראה שהם עוברים לא רע בקונטקסט של
Dominant Altered. חוץ מזה, נדמה לי שבאקורד דומיננט 7 מותר להוסיף כל תו, לא
משנה עד כמה הוא דיסוננטי, שזה אומר גם 11 או b13.
מעבר לכל מה שנאמר, יש לציין שבמוסיקה מותר לעשות מה שרוצים, והתאוריה (של הג'ז
במקרה הזה) היא רק קו מנחה. _________________ http://www.myspace.com/danmurciano
צ'רלס מינגוס סיכם את זה במשפט היפה:
There is no such thing as wrong notes, just wrong resolutions. _________________ שיעורי פסנתר שלי ברשת (יוטיוב):
http://www.youtube.com/user/MangoldProject
אני רוצה כהרגלי לציין שהתשובה שאני נותן היא בשום פנים ואופן לא אקדמית אבל אני מקווה שמניחה את הדעת כהכוונה ראשונית ("עזרה ראשונה").
נתחיל מהסוף.
אלטרציה היא מושג בהרמוניית ג'אז. שם אחת המטרות היא לגוון ולהעשיר את ההרמוניה מבלי לפגוע בתפקוד ההרמוני של אקורד כפי שניתן לראות (ולשמוע!) במקרה של שימוש באלטרציה. למה? לצורך זה מומלץ לנסות לבדוק את הסולמות המינוריים לצד הסולם המג'ורי ולבחון את התפקוד ההרמוני של האקורדים השונים בסולמות הללו. ניתן לראות בפרט שהתפקוד ההרמוני נקבע כעקרון ע"י הדרגה השלישית והדרגה השביעית באקורד.
באשר להגדרה של צלילי מנע וצלילי מתח, אני חושב שאתה מפספס קצת בחזקת "מנין אתה בא ולאן אתה רוצה להגיע". צלילי מתח הם מעין תוצר של התבוננות בבניה טרציאלית של סולם: יש צלילי אקורד שהם טבעיים לו ותומכים בו, אבל יש גם צלילים אחרים. באופן דומה, צלילי מנע הם תוצר של התבוננות באקורדים ה"טבעיים" וההבחנה שצלילים מסוימים שמוסיפים להם מפריעים לתפקוד או לאופי שלהם. לכן מה שכתבת הוא במובן הזה מעין קביעה שבדיעבד ולא הסבר.
באשר לתשובה שמעלי: ספטימה גדולה, למשל, היא מרווח דיסוננטי אבל אם כך האם הצליל סי הוא צליל מנע באקורד דו מג'ור?... (והאם אף נכון לומר שצליל הוא דיסוננטי?)
הכוונה היתה טובה, אבל הדרך מובילה לבלאגן שעדיף להמנע ממנו.
צלילי מנע טונליים (Tonal Avoid): צלילים המשבשים את את טונליות הסולם ולכן צריך להשתמש בהם בזהירות בשימוש מלודי ולהמנע מהם בשימוש הרמוני. הכלל לגביהם אומר שכל צליל הנמצע במרחק של חצי טון מעל אחד מה- Chord Tones מסיט את שיווי המשקל של האקורד.
דוגמא: הוספת פה לדרגה הראשונה של דו מז'ור.
צלילי מנע תפקודיים (Functional Aviods): הם צלילי מנע שאינם מתאימים לתפקוד האקורד בהם הם מופיעים. למשל צליל הטוניקה (1) באקורד דומיננטי או נוכחות של 4 או 7 באקורד סובדומיננטי. בלא מעט מקרים צליל מנע תפקודי יהיה גם צליל מנע טונלי.
ובדוגמא עדיין בדו מז'ור: הוספת סי לדרגה השנייה של דו מזור(רה מינור7), יוצרת טריטון לפה והופכת את אופיו מסוב-דומיננטי לדומיננטי.
צלילי מנע סוגיים (Color Avoids): צלילים המשנים את צבע האקורד ומעניקים לו צבע של אקורד אחר. הדוגמא הכי טובה לכך והפעם בסולם רה מז'ור- אם תנגן את הדרגה השביעית שלו (C#m7b5) תוכל להוסיף את לה ופה# בלי לשנות את תפקודו הדומיננטי והטונלי בסולם אך כשתוסיף לו לה הוא יישמע כמו A7 עם בס C# .
רשימת צלילי המנע לפי הדרגות בדו מז'ור ממנו ניתן לגזור לכל סולם שתרצה.
צלילי מתח בטקסט רגיל צלילי מנע במודגש
ההערה של אסף היא באמת אחד המשפטים הכי חשובים להבנה של כל העניין, ואת זה הרגשתי כשלמדתי מן הכוראלים של באך עוד לפני שהתחלתי לשמוע ג'אז, והיא שבסופו של דבר לאן אתה פותר את צליל המנע ואת כל המהלך ההרמוני שלך הוא זה שיקבע אם הדבר יישמע כמו טעות או מהלך מתחכם, או יישמע כמו מהלך מבריק ששומט את הקרקע הטונלית מרגלי המאזין ומחזירה לו אותה דומה אבל שונה. בסופו של דבר פתרון נכון יכול להכיל את הסטיות המלודיות וההרמוניות הכי פרועות שלך.
ואיך היית מתרגם את זה, אסף? (באופן חופשי לגמרי, ובהרחבה)
רזולוציה = "פתרון", אך "אין תוים שגויים, יש רק פתרונות שגויים" לא נשמע טוב במיוחד.
באופן חופשי: תו לא יכול להיות שגוי כל עוד הוא לא התו האחרון.
באופן חופשי קצת יותר: לא משנה איפה אתה נמצא, משנה לאן אתה הולך .
למען הפרוטוקול, גדול בתיאוריה אני לא, אבל לשואל המקורי: אם תנגן Eb על אקורד C מז'ור זה לא ישמע טוב. אך אם תנגן Eb ואחריו E, פתרת את הבעיה שלך. זאת כל התורה על רגל אחת: יש תוים "נכונים" ולא "נכונים" (כאשר "נכון" הוא מה שנשמע לך טוב, ו"לא נכון" הוא מה שלא נשמע לך טוב), אבל כל תו "לא נכון" אפשר לתקן בזמן אמת, וזה אפילו נשמע מתוחכם (י'עני, ג'אזי ). _________________ שיעורי פסנתר שלי ברשת (יוטיוב):
http://www.youtube.com/user/MangoldProject
גולן סיכם את התשובה באופן שמקובל לנסח אותה בשיטה האמריקאית (ברקלי/רימון וכ"ו).
אני חושב שההסבר מסודר ובהיר (אני, אישית לא אוהב את רשימת המכולת בסוף, ואני גם חושב שצריך לכתוב אותה בכל מיני הסתייגויות) אבל לשם ההסבר - סבבה.