תפריט
שלום Anonymous ::: 2025, 11:01
Facebook
musical act magazine המגזין הישראלי לטכנולוגיות באודיו ומוסיקה Musical Act Magazine
צרידות, יבלות במיתרי הקול, ופגיעה בו...
שרשרת זו הוגדרה כמועילה (90) ›
לך לעמוד 1, 2   הבא
 הגב לנושא
שימו לב: ההודעה האחרונה בשרשרת זו נכתבה לפני יותר משנה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » בריאות
  com  
צרידות, יבלות במיתרי הקול, ופגיעה בו...
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 13:16   
אני חושב שהפורום הזה הכי מתאים לשאלות מן הסוג הזה..
כבר המון המון זמן אני משתמש בקול שלי באופן אינטנסיבי.. ימים ארוכים של הקלטות, עבודה לטקסים, פשוט נונסטופ (אתמול הכל נפסק, זה נגמר #smile )
אני לא לומד פיתוח קול (למרות שאני יתחיל עכשיו) אז אולי אני לא יודע איך להשתמש באופן יעיל בקול..

בכל מקרה.. הקול שלי נעשה צרוד כרוני. לא טיפונת, אלה ממש, אני לא עולה לסולמות שיחסית רגילים לי וגם מתי שכן, באופן נורא צרוד, ולא בשרני כמו לפני חודש. זה לא עובר ואני מרגיש גם כאבים בגרון. אבל יותר מפחד שזה חס וחלילה גרם לאיזה פגיעה קבועה בקול.

אמרו לי שאולי יש לי יבלות על מיתרי הקול, אני רוצה לבדוק ולטפל הכי בדיחיפות. איך אני מקבל טיפול מקצועי שיכוון אל מיתרי הקול שלי? (ולא רופא לא מנוסה שיתיחס אל צרידות כמו להצטננות וירשום לי אקמול.) אני חיפאי.

תודה
yoramilan
S.Supporter
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 13:33   
ראשית - שתוק.
מעכשיו ועד הודעה חדשה.

כייצד בעצם מופק קול האדם?
והאם יש הבדל בין דיבור לשירה?
כל אלה, כמה שאלות שעליך לענות עליהן ע"מ להבין את הבעיה בכללותה.

עכשיו עליך להבין שמיתרי הקול הם מרכיב אחד בלבד ממכלול המרכיבים הקשורים בהפקת הקול.
אם להתעלם לרגע מהמוח שהוא הקומפוזיטור, לצורך העניין, ולהתמקד רק בפועלים, הרי שמדובר במרכיבים שונים שקשורים לנשימה (לנשיפה ליתר דיוק), לסרעפת, לקנה וגם לריאות במובנים מסויימים.
גם חללי התהודה השונים, בגרון, בסינוס ובחלל הפה קשורים להפקת הצליל (בעצם הקובעים הגדולים של הגוון)
וכלה במאפיינים פיזיים של הפה והשפתים.

בהנחה שאכן מיתרי הקול בבעיה:
מיתרי הקול אינם אלא שריר וככזה, עיקר פעילותם קשורה בקבלת פקודת מתיחה והרפיה.
כמו כן פועלים עליהם לחצים הקשורים להתקרבות והתרחקות אחד מהשני.

שרירים אלה מתוחים כמו שני מפרשים בצידו האחורי של קנה הנשימה והאויר העובר דרכם מייצר לחץ הגורם להפרדתם זה מזה.
בשל המתיחות בו הם נמצאים, הם שואפים לחזור ולהצמד מה שמייצר את פולס האוויר המחזורי ומכאן קצרה הדרך להפקת צליל.
כרגיל בהפקת צליל שותפחם גוף היוצא משיווי משקל ומייצר רעידה מחזורית (מיתר הקול), גורם האחראי להוצאת הגוף משיווי משקל (זרם האוויר במקרה דנן) וחללי תהודה.

כמו כל שריר, יכול להיות שהם פשוט התעייפו, נשחקו, נפגמו.
"יבלת במיתרי הקול" היא גירוי או עיבוי של נקודה זערורית ונגרמת לרוב ע"י מאמץ או תנאי שימור לא נאותים (למשל נשימה ממושכת של אויר קר/חם או יבש באופן מיוחד וכיו"ב).

חצי הכוס המלאה - שתיקה היא סייג לחוכמה וברוב המקרים מסוגך גם מרפא יעיל.
חצי (אולי לא חצי ממש) הכוס הריקה - פגיעה במיתרי הקול יכולה לעיתים רחוקות להיות לא הפיכה.

לא ציינת בן כמה אתה:
זה כמובן עקרוני ובגילאים מסויימים זה תופעה שכיחה (זקנה), כמו כן, בגיל צעיר השרירים (גם השרירים הללו) נבנים בהדרגה ותכונותיהן משתנות. = "התחלפות הקול", וזה יכול לקרות גם בשנות ה-20 המוקדמות.
בגילאים אלה כל המערכת רגישה מאד.

לבריאות
Ram Sofer
S.Supporter
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 14:19   
yoramilan :
ראשית - שתוק.
מעכשיו ועד הודעה חדשה.

שתיקה היא סייג לחוכמה וברוב המקרים מסוגך גם מרפא יעיל.

כל מילה בסלע - שתיקה מוחלטת היא מילת המפתח!
(למידע על סדנאות ויפאסנה הקלק).
ועכשיו ברצינות. עוד כמה תוספות מאחד שחווה את זה על בשרו-

נזק כזה לא חייב להיגרם רק משירה. נסה לבדוק אם אתה מדבר "נכון"- כלומר, בלי שיווצר לחץ על המיתרים. במקרים מסויימים שווה לקבוע סדרת פגישות עם קלינאית תקשורת. היא מלמדת אותך ממש טכניקה- איך לדבר, בדיוק כמו שמלמדים טכניקת נגינה על כלי. זה אמנם לא קל, כי מדובר על שינוי הרגלי דיבור שאתה חי איתך מהיום שאתה זוכר את עצמך, אבל שווה את המאמץ, וגם מוכר ע"י קופ"ח.

טכניקות שקשורות לשירה נכונה, תלמד אצל מורה לפיתוח קול, וכמה שיותר מוקדם- כן ייטב (אחרת סתם משתרשים הרגלי שירה גרועים).

שחיקה קולית נובעת, בנוסף לסיבות שציין יורם, גם מעייפות פיזית. כלומר, כנראה אורח החיים שציינת (שאני מכיר מקרוב) לא מאפשר לך מספיק שעות שינה. כווקאליסט, הגוף הוא כלי הנגינה שלך ואתה חייב לתחזק אותו בצורה הראויה, שזה אומר- קודם כל- מספיק שעות שינה!

אם זה לא עובר ע"י מנוחה ושתיקה, חובה לפנות לרופא, כי מדובר במצב שרק מחמיר אם לא מטפלים בו.
רופאי משפחה לא מבינים בזה דבר וחצי דבר וחבל על הזמן שלך ושלהם, אבל גם כשפונים לרופא א.א.ג יש לבדוק טוב טוב מי הוא ומה הרקורד שלו- ישנם כאלו שאחרי הצצה חפוזה של 10 שניות, במקרה הטוב יתנו לך איזו תרופה נגד צינון ובמקרה הגרוע ילעיטו אותך בקורטיזון. לעומתם יש רופאי א.א.ג. שמתמחים באופן בלעדי בטיפול במיתרי הקול. לשמחתי, אני לא יכול להמליץ לך מנסיון אישי אך המפורסמים בארץ בנישה הזו הם ד"ר נגריס וד"ר הראל (יקרים תופת, אבל נחשבים מעולים). כמו כן זכור לי שמישהו מ'קבוצת גוטל בוטל' המליץ פה פעם בפורום על מרפאת הקול של ביה"ח תל השומר, אך לא הצלחתי למצוא את הפוסט ההוא...

שרשרת נוספת לעיון- כאן.

תרגיש טוב,
רם
TsookiJo
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 17:41   
אני יכול להוסיף ולהגיד שידוע לי על רופאי מיתרים שמעבירים טיפולי אינאלציות למתרי הקול שמאד מאד עוזרות ומקלות...
מעבר לזה, (כמו שנאמר כבר למעלה) הכי חשוב זה ללמוד פיתוח קול אצל מורה טוב/ה כי הסיבה העיקרית לצרידות היא שירה לא נכונה, וכמה שתמשיך לשיר בצורה ה"לא נכונה" שסיגלת לעצמך כך גם תזיק יותר למיתרי הקול שלך, וגם תתרגל יותר ויתר לשיר בצורה הזאת...
בהצלחה...
  com  
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 18:50   
למרות שזה כרוך ממש בלהפסיק את הסדר יום שלי, פשוט לשבת בבית ולשתוק כמעט באופן טוטאלי, אני יעשה את מיטב יכולתי כי הקול הוא נכס.

בנוסף,
אתם מוכנים להמליץ לי באופן ספציפי ולהפנות אותי לרופא מסוים , עדיף במסגרת קופת החולים - או אחד שלא יעלה לי הון תועפות, כי אני די קצר בתקציב.

אגב, אני בן 18 לפני גיוס כנראה ללהקה צבאית.
שוב, תודה
CosmoGrill
Act Compatible
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 19:22   
ציטוט:
הסיבה העיקרית לצרידות היא שירה לא נכונה, וכמה שתמשיך לשיר בצורה ה"לא נכונה" שסיגלת לעצמך כך גם תזיק יותר למיתרי הקול שלך, וגם תתרגל יותר ויתר לשיר בצורה הזאת...

זה ממש לא בהכרח נכון... בד"כ כשאתה שר אז יש לך מודעות לנשימה ולכל התהליך. כשאתה מדבר- אתה לא שם לב שאת מדבר ובשל כך אין לך יכולת מיקוד וחשיבה על התהליך, ואם ה"אוטומט" הזה שלך לקוי- זו בעיה קשה... (וזה היה המקרה שלי..)

----

בספר של הקופת חולים שאתה שייך אליה חפש "קלינאית תקשורת" באיזורך.. אני חושב שהרוב הגדול יעשו את העבודה בצורה טובה.

התשלום הוא סימלי- רק השתתפות עצמית (בזמנו- פחות מ20 שקל לשעה).

קלינאית תקשורת זה מה שאתה מחפש, היא תענה לך על כל השאלות בסבלנות, תפסול (אני מקווה) את העניין של היבלות, תלמד אותך לנשום ולדבר באופן שוטף.

אם אני לא טועה הקופה מקציבה בסביבות ה15 מפגשים למטופל- נצל אותם... אתה משלם על זה...
ReuvenM
Administrator
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 22:36   
ד"ר נגריס, שהוזכר כאן באחת השרשראות (רצוי שתקרא, ממש באותו נושא), נכתב עליו לא אחת שהוא נוהג להזריק קורטיזון למיתרי הקול, שלכאורה פותר את הבעיה על המקום (ומכאן התמונות עם זמרים המעטרות את הקליניקה שלו בתל אביב, כזה שהציל אותם שתי דקות לפני ההופעה), אך זה די לא מומלץ בשימוש בכל מקום שקראתי, ויוצר תופעות לוואי בשימוש ממושך. רצוי להתייעץ עם עוד רופאים ומקורות.

אותי כנראה דפק עישון של כמעט שלש קופסאות ביום במשך שנים (אני בהפסקה של 3 שנים כבר), ודיבור של כמה דקות רצופות ואני כבר צרוד. #ugh
מרדכי
Act Compatible
"לכו תשאלו את הרב"
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 22:59   
קבל שתי עצות שלא ראיתי שנכתב בפורומים:
א. רבע שעה אחרי שתיית קפה (או דבר אחר המכיל קפאין) - אתה לא מדבר! שעתיים אחרי - אתה לא שר!
ב. אחרי שתיית מים קרים במיוחד. רבע שעה - אל תשיר/תדבר חזק. לאחר מכן צינורות הדם מתחממים שוב. בכל מקרה, אם שתית מים קרים אתה יכול לעשות "טיפול מונע" ולשתות מים חמים כדי לחמם את צינורות הדם.
הדבר הכי טוב (להערכתי) כדי להרוות את הצמאון בזמני מאמץ על מיתרי הקול זה תה נטול קפאין.

עצה נוספת - אחרי שירה / דיבור ממושכים (משהו כמו 50-60 דקות) - אתה גוזר על עצמך 5 דקות של המנעות מרכילות, לשון הרע, ושאר דיבורים ללא תועלת. מה נשאר, אתה שואל? צודק - אתה פשוט שותק! (דברים דחופים תכתוב... #biggrin )

נסה וחזור עוד שבועיים לספר אם חל שיפור.
מרדכי
Act Compatible
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 23:11   
ת'יודע מה?

סתם כתבתי "קפאין מיתרי קול" בגוגל וקיבלתי את הלינק למטה...

נזכרתי בעוד דבר. במקום ממוזג, תשתדל להרבות בשתייה. המזגן מייבש את מיתרי הקול!

לינק
מרדכי
Act Compatible
הודעה פורסם: שלישי 13 יול',04 23:16   
ת'יודע עוד משהו?

ניסיתי "קפה מיתרי קול" וזה מה מצאתי. מה שהזכיר לי עוד עצה: נסה לגמוע כף שמן זית (כבישה קרה) שחרית וערבית. :yuck:

אני יודע לא הדבר הכי נחמד אבל לא שזה גירגור מי מלח או משהו... #ugh
 הגב לנושא
שימו לב: ההודעה האחרונה בשרשרת זו נכתבה לפני יותר משנה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » בריאות

לך לעמוד 1, 2   הבא
עמוד 1 מתוך 2

עשוי לעניין אותך :
:: תקנון