תפריט
שלום Anonymous ::: 2025, 12:14
Facebook
musical act magazine המגזין הישראלי לטכנולוגיות באודיו ומוסיקה Musical Act Magazine
מדוע הצלילים העיליים מסודרים כפי שהם?
שרשרת זו הוגדרה כמועילה (90) ›
לך לעמוד 1, 2, 3   הבא
 הגב לנושא
שימו לב: ההודעה האחרונה בשרשרת זו נכתבה לפני יותר משנה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » לימודים, הוראה, ספרות מקצועית ומוסדות לימוד
  impressions  
Act Compatible
מדוע הצלילים העיליים מסודרים כפי שהם?
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 01:52   
בויקיפדיה מדובר על משוואת גלים שאומרת שבכל תדר בסיסי נמצאות מכפלות שלמות של אותו התדר...זה קצת מובן הקטע של מכפלה שלמה אבל זה עדיין לא מסביר מדוע הוא מסודר כאוקטבה אח"כ קווינטה ושוב אוקטבה שניה וטרצה וכולי...
עשיתי חיפוש ומשום מה לא מוצא לי הרבה אינפורמציה בצלילים עיליים למרות שאני זוכר שהיו דיונים רבים..אשמח להפניה או להסבר מעמיק..
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 03:25   
זה כי מדובר בטונים. תווים.
טון מורכב מהרמוניות שמסודרות במכפלות (אותם מחזורים) לתדר היסוד (התדר שמייצג את גובה הצליל-התו).

"שבכל תדר בסיסי נמצאות מכפלות שלמות של אותו התדר"
אתה לא יכול להגיד כזה דבר, תדר זה נתון מתמטי, לא צליל מפורש.
בכל צליל מחזורי, נמצאות מכפלות שלמות של תדר היסוד (פאנדמנטל).

אך לא כל צליל בטבע מורכב מאותם מכפלות.
תופים, טריקת דלת, רעש של מכונית... בקיצור כל דבר שלא תוכל לנגן, יכול ליהיות מורכב מהמון הרמוניות (שאי אפשר להפריד משמיעה כמובן).
S.Supporter
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 08:07   
ההבדל בין "רעש" לבין "צליל" הוא הבדל של מינוח אקוסטי פיזיקלי.
לכל רעש, למעשה, לכל הפרעה אקוסטית יש תדר יסוד ותדרי לויין אשר ביחד מהווים גל שקול ויוצרים את מרכיבי הרעש ומשפיעים על הגוון שלו.
כדי שלרעש יהיו מרכיבים אקוסטים מוגדרים, כל אחד ממרכיביו הפיזיקלים צריך לחזור על עצמו מספיק פעמים על ציר הזמן. הזמן הזה אינו קבוע ומשתנה מאדם לאדם ומגוון לגוון, אבל כל התופעה נקראת "זמן ההבחנה".

צליל הוא הפרעה אקוסטית מסוג מאד מסויים. תדרי הלויין מסודרים במכפלות יחס קבועות.
יחסי העוצמות בין תדררי הלויין אחראיות לגוון הצליל ואם הן תהדהדנה בעוצמה מספקת ומספיק זמן הצליל יקבל את הגוון המיוחד לו. (תדר יסוד ללא רכיבי לויין הוא פשוט צליל סינוס ללא גוון)

יחסי המכפלות של רכיבי הלוויין (יש הבדל בין שלל המינוחים: אוברטונים / צלילם עיליים / הרמוניות וכ"ו שהן ממש לא מונחים עוקבים או מילים נרדפות וכתבנו על כך ואני מציע לחזור ולקרוא את ההסבר) מסודרים בסדר תאורטי קבוע:
1:1
2:1
3:2
4:3
5:4
6:5
7:8 וכ"ו.

יחס של 1:1 זה תדר היסוד
יחס של 2:1 זה אוקטבה מעל
יחס של 3:2 זה קווינטה מעל הצליל השני
יחס של 4:3 זה קוורטה מעל הצליל השלישי
יחס של 5:4 זה טרצה גדולה
עכשיו יש שני גדלים של טרצות קטנות (טרצה קטנה וטרצה קטנטונת) - בכיוונון המושווה, למי שעקב אחרי השרשרת שרצה פה לאחרונה - סידרו = זייפו קצת את ההבדלים בין שתי הטרצות הקטנות הללו. בעיק ע"י הנמכת הקווינטה שבינהן.
בקיצור - זו התשובה
unknown_
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 13:27   
כמה תוספות על התשובה הקודמת:
השאלה היא לא "מדוע הצלילים העיליים מסודרים כפי שהם?" (התשובה לכך טמונה בחוקי הפיסיקה) אלא מדוע המרווחים המוסיקליים מסודרים כפי שהם. התשובה לכך, ככל הנראה, נובעת בעיקר מהמרווחים 2:1 (אוקטבה) ו-3:2 (קווינטה בערך) והשאיפה ליצור מערכת טונלית שתתבסס על שני המרווחים האלה, שנחשבים למאד קונסוננטיים ומניחים את הדעת.
כך נוצרה מערכת 12 חצאי הטונים המערבית, שלימים הפכה למערכת המושווית בה משתמשים כיום. כך נוצרו גם אי אילו מערכות טונליות לא מערביות, שמתבססות על חלוקה של האוקטבה למספר שונה של צלילים, אך בכל זאת כוללות מרווח של קווינטה.

דבר מעניין נוסף הוא, שבמוסיקה המערבית אקורדים, לרוב, בנויים בצורה שמזכירה מאד את סדרת האוברטונים, כאשר בקולות/ כלים הנמוכים מתקיימים מרווחים גדולים (אוקטבה, קווינטה), ובקולות/כלים שמעליהם מתקיימים מרווחים קטנים יותר (טרצות, סקונדות).
אני מניח שהדבר נובע מסדרת האוברטונים, ששימוש בה מביא לתוצאות יותר קונסננטיות, אבל אם למישהו יש תובנות נוספות בנושא, אשמח לשמוע.
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 13:44   
יורם :
יש הבדל בין שלל המינוחים: אוברטונים / צלילם עיליים / הרמוניות וכ"ו שהן ממש לא מונחים עוקבים או מילים נרדפות וכתבנו על כך ואני מציע לחזור ולקרוא את ההסבר

אשמח לקבל קישור להסבר המדובר. תודה!
S.Supporter
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 16:56   
פה ופה למשל..
#smile
ds-sound
תומך
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 17:48   
תודה רבה, מעשיר ביותר! #thumbsup
Act Compatible
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 21:50   
בסדר, אז מישהו יכול להפנות אותי לחוקי הפיזיקה המדוברים כדי שאני אבין למה(זה בסדר למדתי קצת באוניברסיטה פיזיקה איזה כמה שנים).
עריכה:
אני קורא את ההסבר שפוריה למעשה גילה מהו ה N של התדר היסודי X...אבל איך מחשבים את ה N הזה...?
הודעה פורסם: שלישי 21 נוב',06 22:13   
בהיבט המתמטי קרא כאן.

בהיבט הפיסיקלי, תתחיל מהדף הזה ותמשיך עם הלינקים.
  impressions  
Act Compatible
הודעה פורסם: רביעי 22 נוב',06 03:44   
סליחה שאין לי חשק לחזור על 3 שנים של לימודי פיזיקה ואנליזה מתקדמת של פוריה אבל אולי מישהו פשוט יכול לענות לי על השאלה בצורה הכי פשוטה בעולם, אחד הניסוחים הפשוטים הוא שמספר האוברטונים של התדר הבסיסי X הוא (מספר שלם)N. כלומר NX זה התדר ה"לוויני" כהגדרת יורם.?
אני לא מבין גם אם ה N הזה הוא מספרים קבועים או שלכל צליל יש N אחר, לדוגמא ה-N של דפיקה בשולחן לעומת נשיפה בסקסופון..ובאותו הקשר האם הסדר שלהם אותו סדר(אולי הם לא באותו גודל של התדר הלוויני-אבל הסדר והיחס נשמר?).

#nene
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » לימודים, הוראה, ספרות מקצועית ומוסדות לימוד

לך לעמוד 1, 2, 3   הבא
עמוד 1 מתוך 3

עשוי לעניין אותך :
:: תקנון